Як виявити підроблений мед?
На полиці весь мед виглядає плюс-мінус однаково. Головне, що потрібно пам’ятати, коли мова йде про мед, що не весь, що продається є натуральним і навіть серед натуральних всі вони мають різну “потужність” за властивостями.
Антибактеріальна активність в деяких медах в 100 разів більше, ніж в інших. Так в рафінованому меді буде не вистачати багатьох корисних властивостей в цілому. Мед, який найчастіше можна знайти на полиці в магазині, швидше за все, з високим ступенем переробки.
Так наприклад дослідження в США визначило, що в 76% зразків меду з продуктових магазинах, 77% гіпермаркетів, 100% аптек був відсутній пилок в складі меду. Ну а на фермерських ринках і в магазинах натуральних продуктів все з медом було добре. Цікаво, наскільки погана ситуація з магазинним медом в Україні? Думаємо, картина дуже схожа! У нас мед дуже люблять розбавляти водою і цукром, крейдою, кукурузним борошном. Кількість води в складі має бути не більше 21%!
При виборі меду, переконайтеся, що він нефільтрований, непастеризований і 100% чистий, з надійного джерела.
Для перевірки можете розчинити мед в воді 1: 2, натуральний буде злегка мутнуватим або з райдужною грою кольорів. При наявності домішок в меді вони випадуть в осад. Якщо додати до осаду кілька крапель оцтової есенції і якщо рідина спіниться значить в меді є домішка крейди.
Також можна додати до розчину меду і води кілька крапель настоянки йоду. Якщо рідина стане синьою – значить присутній крохмаль і борошно.
Перевірити мед на цукор можна доповненнями різних хімічних речовин, але найпростіший спосіб в домашніх умовах – це занурити в мед шматочок білого хліба, потім покладіть його в сухий посуд. Якщо мед натуральний хліб затвердіє, а от якщо там є цукор – розм’якне.
Натуральний мед – це кропітка робота не тільки самих бджіл, але й пасічника, то ж він і коштує відповідно!